Inspirerende udstilling hos The Apartment i København

Jeg er netop hjemvendt fra en tur til København, hvor jeg besøgte flere forskellige kunstudstillinger. De var alle inspirerende på hver deres måde, og en af dem gjorde særligt indtryk på mig: Mingei at The Apartment.

 

 

The Apartment er en smuk, velrenoveret herskabslejlighed fra 18-tallet, som er omformet til et utraditionelt udstillingssted mm. Jeg skriver ”mm.,” fordi stedet er så meget mere.

Stedet er startet af Tina Seidenfaden Busck & Pernille Hornhaver i 2011, og er rammen om et meget interessant koncept. The Apartment har en hjemmeside, hvor du kan læse mere – følg linket her.

”Mingei at the Apartment” er en udstilling, som er kurateret af Terry Ellis. Mingei er et japansk begreb, som direkte oversat betyder folkekunst.

 

 

Da Japan blev en del af industrialiseringen i starten af 1900-tallet, opstod der en bevægelse, som indsamlede, udstillede, og udgav skrifter om folkekunst.

Folkekunst er i denne forstand almindelige brugsgenstande, ofte uden signatur, som har en underspillet og enkel skønhed.

Jeg stødte første gang på Mingei i forbindelse til min uddannelse til keramiker i 1996, og skrev senere en opgave om emnet. Det var derfor et must at se denne udstilling hos The Apartment! –Det er nemlig ikke særlig tit, at man støder på begrebet på disse breddegrader.

Mingei hylder kærligheden til det enkle håndværk, uanset materialet. The Apartment viser både keramik, vævning, tekstiltryk, møbler mm.

 

 

Keramikken fik min umiddelbare opmærksomhed, og det var dejligt at se Shoji Hamadas værker ”live.” Hamada var en meget dygtig keramiker og en højt respekteret kunsthåndværker.

Der var flere keramikere repræsenteret, og en fin oplevelse at se det samlet – men som nævnt var der meget andet at se udover keramik.

 

Når jeg siger ”Mingei” må jeg også sige ”Wabi-sabi.” For mig er de to begreber relateret til hinanden, og hvis du vil vide mere om japansk æstetik, og den indflydelse, de har øvet på mig og mit virke, kan du læse mit tidligere blogindlæg her.

Udstillingen er et skønt miks af klassisk, japansk håndværk og nordisk, stringent design. Alle disse skatte er omhyggeligt placeret, så de spiller op til og sammen med de smukke rum. Hvis du er i København, vil jeg varmt anbefale et besøg hos The Apartment. Det ligger på det skønne Christianshavn, og selve lejligheden er en totaloplevelse. Udstillingen slutter d. 11/11, så du kan lige nå det, se åbningstider og adresse her.