Let it go

Som ung praktikant på et etableret keramikværksted, hvor jeg sugede viden og håndværket til mig, fik jeg følgende råd: Hold aldrig 2. sorterings udsalg! Enten fungerer et værk, eller også gør det ikke!

 

 

Det har jeg de forløbne år tænkt over, og jeg må konkludere, at jeg er enig.Det, der får helheden til at hænge sammen, farver, glasur, form – det, der er helstøbt og som kommer igennem nåleøjet, det er jo dét, jeg sælger. Resten må ryge i containeren! Så sådan er det blevet.

Det betyder, at dem, der køber ”en Egedal” er sikre på, at der er foretaget et kritisk valg, og at det købte værk er godkendt.

Mine udvælgelseskriterier er, om værket hænger sammen som helhed. Understøtter glasuren formen, eller er den for pyntet? Er den skæv på den rigtige måde – er der balance? Har formen stringens? Og helt lavpraktisk: Er den brændt til rette temperatur, er det håndværksmæssige i orden?

Hvis disse parametre er i orden, får den lov til at komme gennem nåleøjet. Min æstetisk er rå og rustik, men tag ikke fejl – der ligger en hård udvælgelsesproces bag.

Min æstetiske forståelse læner sig op ad den klassiske, danske designtradition med kraftig indflydelse fra den japanske Wabi-sabi æstetik.

Et værk må gerne være skævt - bare det er skævt på den rigtige måde, for nu at citere min læremester. Hvis det ikke er det, eller hvis det mangler liv og udstråling, ja, så får det hammeren!